De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft in de Tweede Kamer een verzoek ingediend voor een proefproject met subsidies voor thuisbatterijen. Het verzoek werd onverwacht gedaan tijdens een debat over het tekort aan technici.
Tijdens het vragenuur stelde Jan Paternotte vragen aan minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei over het personeelstekort bij netbeheerders, die onvoldoende capaciteit hebben om de broodnodige versterking van het stroomnet uit te voeren.
Minder leerplekken voor mbo-studenten
Paternotte vroeg waarom het kabinet juist nu 150 miljoen euro bezuinigt op leerplekken voor mbo-studenten: “Het aantal leerplekken wordt gehalveerd, 65.000 plekken minder. Dat is toch onverstandig als we juist meer mensen nodig hebben met een technische opleiding?”
Hermans erkende dat het een moeilijke keuze was: “Wanneer je keuzes moet maken in tijden van schaarse middelen, kom je voor pijnlijke beslissingen te staan. Dit is daar een van. Maar we blijven investeren in maatregelen om technische beroepen aantrekkelijk te houden.”
Energietransitie vertragen?
Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie greep het debat aan om te pleiten voor een pauze in de energietransitie. “Netbeheerder Alliander slaat alarm. Straks moet één op de drie straten opengebroken worden. Er staan 9.000 bedrijven op een wachtlijst voor stroomaansluiting, wat miljarden gaat kosten. Is het niet tijd voor een pas op de plaats?”
Hermans was resoluut: “We hebben deze klimaatambities met een reden. Dit kabinet en vele partijen in de Kamer voelen zich verantwoordelijk om Nederland schoon door te geven aan de volgende generaties.”
Salderingsregeling in discussie
De discussie verschoof naar de salderingsregeling, waar GroenLinks-PvdA-kamerlid Suzanne Kröger kritiek op uitte. Ze benadrukte dat er efficiënter gebruik gemaakt kan worden van het stroomnet door lokaal opgewekte energie beter te benutten. “Ik was verbaasd dat het kabinet zo abrupt een einde wil maken aan de salderingsregeling,” zei ze, verwijzend naar het kabinetsplan om de regeling per 1 januari 2027 te beëindigen.
Hermans erkende dat het afschaffen van de regeling abrupt is, maar verdedigde de beslissing: “Het afschaffen stimuleert mensen om de energie die ze opwekken zelf te gebruiken, wat helpt bij het aanpakken van netcongestie.”
Subsidie voor thuisbatterijen
Henk Vermeer van de BBB greep de gelegenheid aan om de minister te vragen om thuisbatterijen te stimuleren. Hij stelde voor een pilot te starten waarbij 500 thuisbatterijen een subsidie van 200 euro krijgen. “Als binnen drie weken niemand zich aanmeldt, zal ik er nooit meer over beginnen.”
Hermans ging niet direct in op dit voorstel, maar toonde wel begrip: “Ik begrijp de frustratie. Waarom werkt dit niet zoals we verwachten? Ik zal opnieuw naar dit vraagstuk kijken en overwegen of er ruimte is voor een pilot. Innovatieve ideeën uit buurten en wijken zijn essentieel voor de energietransitie. Ik wil daar nogmaals naar kijken.”
Bron: Solar Magazine