3 verschillende manieren om een thuisbatterij in te zetten
1. Zelfconsumptie
Eén van de belangrijkste toepassingen van een thuisbatterij is zelfconsumptie. Hiermee kunt u de energie die uw zonnepanelen genereren opslaan en gebruiken wanneer u die het meest nodig heeft. Bijvoorbeeld, overdag produceren zonnepanelen vaak meer energie dan uw huishouden verbruikt. In plaats van deze overtollige energie terug te leveren aan het net voor een geringe vergoeding, kunt u de energie opslaan in uw thuisbatterij en gebruiken tijdens piekuren, wanneer de energieprijzen hoger zijn. Dit verhoogt niet alleen uw energie-onafhankelijkheid, maar kan ook uw energierekening aanzienlijk verlagen.
Daarnaast draagt zelfconsumptie bij aan een duurzamer energiegebruik. Door minder afhankelijk te zijn van het net, vermindert u uw bijdrage aan CO2-uitstoot en helpt u de druk op het energienet te verlichten. Dit is vooral belangrijk tijdens piekbelastingstijden, wanneer conventionele energiecentrales harder moeten werken om aan de vraag te voldoen. Met een thuisbatterij kunt u dus niet alleen financieel profiteren, maar ook een positieve impact maken op het milieu.
2. EPEX Handelen: Profiteer van Dynamische Energieprijzen (elke 24 uur)
Een ‘slimmere’ functie van de thuisbatterij is het deelnemen aan de EPEX (European Power Exchange) markt. Dit is een dynamische markt waar energieprijzen variëren op basis van vraag en aanbod. Met een dynamisch energiecontract kunt u uw thuisbatterij gebruiken om energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn en terug te leveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Dit stelt u in staat om extra inkomsten te genereren en uw energiekosten verder te optimaliseren.
Het EPEX-handelen vereist wel de juiste software in de thuisbatterij om de prijsfluctuaties op de voet te volgen. Er zijn echter steeds meer geautomatiseerde systemen beschikbaar die dit proces voor u kunnen beheren. Thuisbatterijen zoals de Sigenergy Sigenstor, Zonneplan Nexus en Bliq slimme thuisbatterij zijn in staat hierin te handelen. Door slimme algoritmes kan uw thuisbatterij op het juiste moment laden en ontladen, zodat u maximaal profiteert van de dynamische prijsverschillen. Zo draagt uw thuisbatterij niet alleen bij aan uw energie-efficiëntie, maar ook aan uw financiële rendement.
3. Onbalansmarkt: Bijdragen aan Netstabiliteit
Tot slot kunt u met een thuisbatterij handelen op de onbalansmarkt. De onbalansmarkt is bedoeld om schommelingen in vraag en aanbod op het elektriciteitsnet te compenseren. Deze markt ontstaat om netcongestie te voorkomen. Met een dynamisch energiecontract, waarbij de desbetreffende partij over de juiste technologie beheerst, kan uw thuisbatterij ingezet worden om energie te leveren aan het net wanneer er een tekort is, en energie op te slaan wanneer er een overschot is. Dit helpt het energienet stabiel te houden en voorkomt black-out. Doordat deze vorm van handelen erg kort dag is en netbeheerders hier snel een oplossing voor willen hebben, liggen hier de hoogste rendementen. Door te handelen op de onbalansmarkt wordt de terugverdientijd aanzienlijk verkort.
Conclusie
Alle 3 de benoemde vormen om een thuisbatterij in te zetten hebben een positieve impact op je energierekening. Wel is het zo dat een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract veel meer mogelijkheden met zich meebrengt dan dat je alleen aan zelfconsumptie doet. Het handelen op de EPEX-markt en de onbalansmarkt maakt het mogelijk om ook geld te verdienen, waardoor je terugverdientijd aanzienlijk verkort wordt. Heb je vragen over één van deze 3 vormen om je thuisbatterij in te zetten? Neem dan eenvoudig contact ons op. Eén van onze thuisaccu-experts helpt je graag verder!