Netbeheerder Liander onderzoekt de mogelijkheid om eigenaren van thuisbatterijen een vergoeding te bieden als zij bijdragen aan het verminderen van lokale overbelasting van het stroomnet. Dit initiatief komt voort uit zorgen dat thuisbatterijen, ondanks hun potentieel om het energienet te stabiliseren, soms juist kunnen bijdragen aan de problemen.
Thuisbatterijen en hun impact op het stroomnet
Sinds vorig jaar bieden verschillende bedrijven thuisbatterijen aan die niet alleen energie kunnen opslaan, maar ook kunnen handelen op de energiemarkten. Deze batterijen worden op afstand aangestuurd om op specifieke momenten op te laden of stroom terug te leveren. Over het algemeen helpen deze batterijen het stroomnet door op te laden wanneer er een overschot aan goedkope zonnestroom is, waardoor verspilling van groene energie wordt voorkomen.
Toch zijn er momenten waarop thuisbatterijen juist problemen kunnen veroorzaken. Als ze bijvoorbeeld beginnen op te laden tijdens periodes van tekorten of terugleveren tijdens periodes van overschot, kan dit leiden tot extra druk op het elektriciteitsnet. Dit probleem wordt nog groter in wijken waar veel huishoudens een thuisbatterij hebben.
Arnhem als onbedoelde proeftuin
In Arnhem bleek deze uitdaging sneller dan verwacht zichtbaar te worden. Energieleverancier Zonneplan heeft daar honderden thuisbatterijen verkocht, mede dankzij een goedkope duurzaamheidslening van de gemeente. Henry Staal, specialist in energieopslag bij Liander, gaf aan dat zij verrast waren door deze snelle toename. Hoewel hij geen directe problemen verwacht, wil Liander toch preventieve stappen ondernemen om de impact van thuisbatterijen op het stroomnet te beheersen. In samenwerking met Zonneplan onderzoekt Liander mogelijkheden om het verdienmodel van thuisbatterijen uit te breiden. Volgens Staal kunnen huishoudens geld verdienen door de drukte op het elektriciteitsnetwerk te verminderen.
Vergoeding voor slimme energiebalancering
Net als grote stroomverbruikers die al een vergoeding krijgen voor het vermijden van piekuren, wordt er nu gekeken naar een vergelijkbaar systeem voor kleinverbruikers. Zonneplan voert ook gesprekken met andere netbeheerders over dergelijke vergoedingen. Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan, benadrukt dat klanten die investeren in thuisbatterijen er financieel van moeten profiteren.
Liander streeft ernaar om direct met thuisbatterijen te kunnen communiceren om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Mocht dit niet voldoende blijken, overweegt de netbeheerder de mogelijkheid om de inzet van thuisbatterijen kortstondig te beperken.
Toekomstige Uitdagingen en Regelgeving
Hoewel Liander aangeeft dat de huidige verkoopaantallen van thuisbatterijen voor 2026 geen problemen zullen opleveren, blijft de vraag of netbeheerders op tijd kunnen ingrijpen bij overbelasting. Energie-expert Marien Boonman waarschuwt dat het intensievere gebruik van het stroomnet sneller kan gaan dan netbeheerders kunnen bijbenen, wat mogelijk tot stroomstoringen kan leiden.
Belang van Meldplicht
Om de effecten van thuisbatterijen beter in kaart te brengen, benadrukt Liander het belang van de meldplicht voor eigenaren van thuisbatterijen. Net als bij zonnepanelen zijn huishoudens verplicht om hun thuisbatterij te registreren via energieleveren.nl. Echter, deze plicht wordt nog onvoldoende nageleefd, wat het voor netbeheerders moeilijk maakt om een nauwkeurig beeld te krijgen van het aantal thuisbatterijen en hun impact op het stroomnet.
Arnhem dient momenteel als een proeftuin voor het effect van thuisbatterijen op het netwerk. Liander zal hier nauwgezet monitoren en analyseren om toekomstige problemen te voorkomen.
Voor meer informatie over dit onderwerp, lees het volledige artikel op NU.nl.