Is een Thuisbatterij Veilig? Alles wat je Moet Weten
Een groeiend aantal huishoudens in Nederland overweegt de aanschaf van een thuisbatterij of heeft deze recent geïnstalleerd. Niet alleen woningbezitters met een zonne-energiesysteem profiteren van de voordelen van een thuisbatterij, ook huishoudens die kiezen voor de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract ervaren de voordelen.
Thuisbatterij en Dynamisch Energiecontract: Een Winnende Combinatie
Door een thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract, kunnen huishoudens profiteren van handel in stroom. Dit verkort de terugverdientijd van de thuisbatterij en levert een financieel voordeel op. Bovendien ziet de fiscus je bij deze combinatie als een btw-ondernemer, waardoor je via de KOR een deel van de btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst.
Is een Thuisbatterij Veilig?
Moderne Technologieën en Veiligheid
Ja, het gebruik van een thuisbatterij is veilig. Moderne thuisbatterijen zijn gemaakt van LFP-batterijcellen, die bestaan uit lithium, ijzer en fosfaat. Deze combinatie maakt de batterijen brandveilig. Bovendien worden de batterijen uitgebreid getest en gekeurd voordat ze bij consumenten worden geïnstalleerd. Een thuisbatterij die voldoet aan de IEC-EN 62619-norm is door de Nederlandse Brandweer als veilig gekwalificeerd.
Laat een Thuisbatterij Door een Professional Installeren
Voor een veilige installatie is het essentieel om een gecertificeerde installateur in te schakelen. Het zelf installeren van een thuisbatterij kan gevaarlijk zijn, vooral omdat er vaak aanpassingen aan de meterkast nodig zijn. Alleen een gediplomeerd elektricien mag dit doen. Bij zelf installeren loop je niet alleen risico op onveilige situaties, maar kan ook je verzekeraar schade niet vergoeden.
Verplichte Aanmelding bij Netbeheerder
Het is verplicht om je thuisbatterij aan te melden bij je netbeheerder via energieleveren.nl. Dit zorgt voor een correcte registratie en helpt bij het beheer van het energienetwerk.
Periodiek Onderhoud
Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je thuisbatterij en verkleint het risico op defecten. Maandelijks afstoffen en het uitzuigen van ventilatoren met een stofzuiger wordt aangeraden. Volg de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant voor optimale prestaties.
De Beste Plaats voor een Thuisbatterij
Voor een veilige installatie moet je een koele, goed geventileerde ruimte kiezen, zoals een schuur of zolder. Zorg ervoor dat de batterij niet op een vluchtroute hangt en bevestig de thuisbatterij aan een onbrandbare ondergrond, zoals een betonnen wand. Het ophangen van een rookmelder in de buurt van de batterij verhoogt de veiligheid verder. Meer weten over de beste plekken voor een thuisbatterij? Klik hier.
Het Belang van een BMS (Batterij Management Systeem)
Een thuisbatterij met een BMS is veiliger. Dit systeem beheert de accucellen en schakelt de batterij uit bij kortsluiting of overladen, waardoor gevaarlijke situaties worden voorkomen. Het BMS kan ook storingen detecteren en de batterij uitschakelen. Moderne thuisbatterijen hebben standaard een BMS, wat de kans op brand aanzienlijk vermindert.
Conclusie
Thuisbatterijen bieden aanzienlijke voordelen voor energiebesparing en flexibiliteit in energiegebruik. Door te investeren in een veilig en goed geïnstalleerd systeem, kunnen huishoudens zorgeloos genieten van de voordelen van thuisbatterijen. Zorg ervoor dat je altijd kiest voor gecertificeerde producten en professionele installatie om de hoogste veiligheidsnormen te garanderen. Voor vragen, neem eenvoudig en gratis contact op met één van onze thuisbatterij-experts.